Boek Natuurlijke Analyse

Dit zijn de eerste twee pagina’s van het eerste hoofdstuk.


Gesprek met jou

‘Ik wil wel, maar ik kan niet en ik weet helemaal niet hoe.’

Zo begon ons uiterst intrigerende en boeiende gesprek. Vooraf had ze aangegeven dat ik niet zachtzinnig met haar moest zijn. Duidelijke en ferme taal wilde ze horen. Wel, dat belooft wat.

‘Hoe moet ik het nu aanpakken? Waar moet ik beginnen? Ik heb zoveel geprobeerd en niets hielp. Anderen lukt het wel en mij niet, waarom? Eigenlijk voel ik me al heel lang niet zo lekker en soms zelfs wat radeloos.’

‘Radeloos … Misschien heb je wat raad nodig. Je weet het allemaal zelf, maar misschien zie je niet dat je het allang weet. Je hebt de kennis, je weet alles al, waarom luister je niet naar jezelf? Gewoon luisteren.’

‘Ja, mooi filosofisch gezegd, maar daar kom ik niet verder mee. “Luister naar je hart” is er ook zo een. Ik doe niets anders, maar ik hoor niets van mijn hart. Het lijkt wel of ik geen hart heb.’

‘Kom, niet zo harteloos tegen jezelf. Je hebt een hart dat alleen voor jou tikt, voor niemand anders. Je zegt dat je wel wilt. Wat wil je als je dit zegt?’

‘Lastige vraag nu je het zo zegt. Wat wil ik? Misschien gelukkiger zijn, minder kwaaltjes hebben, vrolijker zijn. Nou ja, me gewoon lekker voelen.’

‘Waarom wil je dit?’

‘Nu is het geen leven voor me.’

‘Wat voor leven zou je willen?’

‘Een prettig leven.’

‘Wanneer is voor jou het leven prettig? Hoe ziet dat er voor jou uit, wat wil je, waar verlang je naar?’

‘Lastig … Eigenlijk heb ik daar nooit zo over nagedacht.’

‘Een andere vraag. Wat heb je ervoor over om je leven eruit te laten zien zoals jij dat wilt?’

Willen is je verlangen

Willen is verlangen naar iets wat je niet hebt. De vraag is dan: wil je echt wat je wenst en wat heb je ervoor over? Mag het geld kosten, mag het niet veel kosten, mag het iets kosten, je imago, je tijd, je relaties, je werk, wat mag het je kosten? Zo zijn er veel dingen op te noemen die je voor je wens over moet hebben om je verlangen te bevredigen. Kortom: wat is je wens en – vooral – wat heb je ervoor over? Deze vraag moet je beantwoorden om je wens te kunnen vervullen. De prijs daarvoor zul je zelf moeten betalen, niemand anders.

De praktijk leert: de prijs voor een wens lijkt vooraf veel te hoog, maar blijkt achteraf een schijntje te zijn. Je krijgt er namelijk voor terug wat je intens wenste. Wees wel voorzichtig met wat je wenst, want het heeft een prijs. En misschien is de uitkomst niet wat je voor ogen had, zeker niet als je wens onduidelijk was. Wens daarom wat je echt wilt: het gaat om jouw persoonlijke, authentieke wens. Hoewel anderen bij je wens betrokken kunnen zijn, heeft die met niemand anders te maken dan met jouzelf.

‘Maar als mijn wens nu niet goed is?’

‘Een wens vanuit je hart is altijd goed, je mag alles wensen. Maar misschien is de wens die je uitspreekt niet altijd goed voor jou. Dus wens wat jou ten goede komt, niet iets ondoordachts wat tegen jouzelf of anderen is gekeerd.’

‘Mag ik wensen dat ik veel geld krijg?’

‘Natuurlijk, wanneer dat jou ten goede komt. Wat zou je met dat geld willen doen? Wil je het hebben om te hebben? Wil je er iets goeds mee doen voor jezelf of anderen? Waar heb je het vele geld voor nodig?’

‘Ik denk dat ik er blij en gelukkig van word en dat ik me vrijer en onafhankelijker zou voelen.’

‘Dus veel geld krijgen is niet je echte wens; je wilt blijer, gelukkiger, vrijer en onafhankelijker worden.’

‘Ja, eigenlijk wel.’

‘Waarom wens je dat dan niet? Als je iets wenst, wens dan iets wat je echt wilt, vanuit je hart. Maak het jezelf makkelijk en voorkom teleurstellingen. Wens alleen maar wat uit je hart komt. Daarin zitten geen geld en andere materiële dingen. In je hart kan geen groot huis, dure auto, geld of wat dan ook zitten. In je hart zit heel iets anders. Denk aan gemoedsrust, vrede en blijheid, en denk aan een hart zonder angst dat liefde ervaart.’

‘Dat is wel een heel andere insteek voor een wens.’

‘Dit is geen andere insteek, het is een wens vanuit je hart. Alle andere wensen zullen waarschijnlijk niet uitkomen, maar je weer teleurstellen. En als ze wel uitkomen, verlang je toch weer naar iets nieuws. Misschien naar nog meer geld, en nog meer geld. Een vervulde wens voor iets buiten jezelf zal je kort bevredigen. Daarna heb je altijd wel weer een nieuwe wens.’

. . . . . . . .


Het boek heeft de volgende hoofdstukken:

Bestellen boek Natuurlijke Analyse

Titel: Natuurlijke Analyse
Subtitel: Ander zicht op gezondheid
Auteur: Leen van Rij
ISBN: 978-90-830396-1-9