Meditatie

Velen met jou

Geschriften van rond het begin van onze jaartelling vertellen al over meditatie. Vandaag de dag mediteren dagelijks miljoenen mensen. Voor hen is meditatie een normale dagelijkse activiteit, zoals zich wassen en tandenpoetsen. Deze laatste twee activiteiten zijn bedoeld om je lichaam schoon te maken, meditatie is een activiteit om je geest schoon te maken.

Meditatie is dus zeer oud en blijkt een verbluffend mooi hulpmiddel te zijn om het leven van de hedendaagse mens te verbeteren. Als je voor de eerste keer gaat ‘zitten’, kun je je niet voorstellen dat meditatie ook maar iets bij je zou kunnen veranderen, laat staan verbeteren. Maar de praktijk laat zien dat het je helpt.

Gelukkig zijn er verschillende meditatievormen zodat er altijd wel een meditatievorm is die bij je past. Zo kun je naar muziek luisteren, sporten, een boek lezen of naar een film kijken. Vrijwel iedereen kan een vorm van meditatie doen.

Meditatie de eenvoud ten top

De belangrijkste meditatievorm is stilzitten en geen gedachten hebben. Verder niets, de eenvoud ten top. Dit is de gedachteloze meditatie. Je ziet in de praktijk dat dagelijkse beoefening ervan veel opbrengt.

Uiteindelijk blijkt de gedachteloze meditatie een wonderbaarlijk middel te zijn tegen veel ongemakken in je leven, en dat zonder bijwerkingen. Met deze meditatie krijg je allereerst rust in je gedachten, daarna ontstaan helderheid en focus wat verbetering op vele levensgebieden brengt zoals: je prestaties, relaties en gezondheid.

Hoe begin je ermee?

In de praktijk is meditatie minder eenvoudig als het lijkt. Gewoon even je gedachten verminderen is voor de meeste mensen een lastige opgave, maar dat is meditatie, een oefening om gedachten te verminderen.

Je kunt beginnen door op Internet informatie op te zoeken of een van de vele boeken te lezen die hierover zijn geschreven. Oriënteer je op wat je wilt bereiken. De praktijk leert dat je het beste een cursus kunt volgen om de door jou gewenste meditatietechniek onder de knie te krijgen.

Bedenk; een rustige heldere geest en een rustig lichaam kunnen optimaal aan je gezondheid werken. Kwalen en aandoeningen kunnen verminderen en je algehele welzijn verbeteren.

Meditatievormen

Met Curandera bieden we je in sessies en workshops tientallen meditatievormen en -oefeningen aan. We gaan altijd uit van de gedachteloze (Zen-)meditatie om je daarnaast andere meditatiesoorten te laten ervaren. Een kleine opsomming:

  • Gedachteloze meditatie. Deze vorm is de basis van waaruit we werken. Het is een unieke meditatievorm en is de puurste vorm van mediteren die meer brengt dan je in eerste instantie zou verwachten.
  • Muziekmeditatie. Hier laten we je mediteren op muziek speciaal voor meditatie gemaakt. Je wordt erdoor gepakt, meegenomen naar rust.
  • Geleide meditatie. Je wordt meegenomen in een verhaal, een reisverhaal of een verhaal waarmee je jezelf kan onderzoeken.
  • Voedingsmeditatie. We lunchen en zullen ervaren dat eten niet zomaar voedsel innemen is maar dat je met meditatie meer proeft en meer smaak ervaart, meer van eten geniet.
  • Edelsteenmeditatie. Waarin we met behulp van de energie van een edelsteen mediteren en ervaren wat deze bij je doet.
  • Mantrameditatie. Waarin we een mantra laten horen die zo overweldigend voor je kan zijn dat je wel tot rust moet komen.
  • Ontspanningsmeditatie. Die jezelf in bijna elke omgeving kan doen als je even je rust wilt pakken.

Wees welkom om een start te maken met het leeg maken van je hoofd en daardoor nieuwe dingen te ontdekken die je welzijn kunnen verbeteren.