Je winkelwagen is momenteel leeg!
Boek Natuurlijke Analyse
Dit zijn de eerste twee pagina’s van het vijfde hoofdstuk.
Oefeningen
De belangrijkste meditatievorm bij Natuurlijke Analyse is de gedachteloze meditatie. Die is afkomstig uit de zentraditie en is de krachtigste meditatie die er bestaat voor het rustig maken van je gedachten. Door rust in je denken kun je inzicht krijgen in wat er schuilgaat achter je aandoening, kwaal of ongemak in geestelijk of lichamelijk opzicht.
De hele oefening is: als er een gedachte bij je bovenkomt laat je die zonder erover te oordelen bewust wegzakken. Belangrijk is dat je een gedachte niet laat voor wat die is, maar dat je die bewust laat wegzakken. Dit doe je gedurende de hele oefening keer op keer.
Als je nog nooit gemediteerd hebt, begin dan de eerste week met maximaal zes minuten per keer. Voer die tijdsduur elke week op met zes minuten tot je uiteindelijk minimaal twintig minuten per keer mediteert. Je kunt en mag meerdere keren per dag mediteren, maar doe het minimaal één keer.
Zithouding
De zithouding bij de gedachteloze meditatie is van groot belang, omdat je gedurende twintig minuten zonder rug- of spierpijn moet kunnen blijven zitten. Om goed te kunnen zitten, kun je het beste een met boekweitkaf gevuld meditatiekussentje gebruiken. Dit materiaal geeft een stevige en stabiele zit. Ga met rechte rug op het kussentje zitten en houd je hoofd rechtop, zodat het lijkt alsof je hoofd aan een touwtje aan het plafond omhoog wordt gehouden. Je zit dan in een ideale houding, rechtop. Dat kan in het begin wat geforceerd aanvoelen, maar uiteindelijk is dit de beste houding om lang, prettig en zonder pijn te kunnen blijven zitten.
Wanneer je rechtop zit, kruis je je benen in bijvoorbeeld de kleermakerszit. Je kunt ook een andere, stabielere houding aannemen door je knieën op de grond te laten rusten. Je onderbenen liggen dan vlak op de grond, je knieën lager dan je bekken. Hierbij kantel je je bekken wat naar voren, zodat je rug recht is. Als je aan de voorkant van je kussentje gaat zitten, gaat dat het makkelijkst.
Afbeelding 31. Zithouding bij meditatie
Als je stevig en stabiel zit, leg je je rechterhand in je linkerhand en houd je zachtjes je duimen tegen elkaar. Je maakt zo een soort O-vorm met je handen.
Afbeelding 32. Handhouding
De linkerhand draagt de rechterhand. Het is of je je linkerhand ophoudt om van je rechterhand te ontvangen. Als je tijdens je meditatie je duimen hard tegen elkaar drukt, dan denk je te veel. Laat je ze los, dan ben je er onvoldoende bij.
Als je hoofd rechtop is, benen gekruist, knieën op de grond, handen in elkaar, duimen tegen elkaar, dan kijk je naar de grond op ongeveer anderhalve meter afstand voor je. Zoek daar een punt op de grond waarop je je ogen kunt laten rusten. Je kijkt dan, met je hoofd rechtop, schuin naar beneden. In deze zithouding blijf je zitten zolang je oefening duurt.
. . . . . . . .
Het boek heeft de volgende hoofdstukken:
- Inleiding
- Gesprek met jou
- Rust in je hoofd
- Inzicht in de oorzaak
- Natuurlijke Analyse
- Oefeningen
- Inhoudsopgave
- Lijst
Titel: Natuurlijke Analyse
Subtitel: Ander zicht op gezondheid
Auteur: Leen van Rij
ISBN: 978-90-830396-1-9